Ihon hyvinvoinnista

08.02.2021

Hyvinvoiva, kaunis iho

Ruokavalio, suoliston kunto, kemikaalikuormitus, hormonitasapaino, uni ja stressi ovat asioita, joihin voimme vaikuttaa. Nämä kaikki vaikuttavat ihon hyvinvointiin olennaisesti. Olemme kokonaisvaltaisia ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kun kaipaat kauneutta, ruoki ensimmäiseksi itseäsi kauniilla asioilla sisältä päin: nuuski esimerkiksi Joy-öljyä ja ajattele itsestäsi kauniisti. Kun taas kaipaat kohennusta ihosi kuntoon voisi ruokavalion tarkistaminen ja kemikaalikuormituksen karsiminen olla järkevää. Kun päivittäiset happihyppelyt raikkaassa ulkoilmassa ja tässä tekstissä esitetyt muut asiat on otettu haltuun, ei iho voi näyttää muulta kuin upealta!

R U O K A V A L I O

Valkoisen sokerin, viljojen ja maitotuotteiden käyttäminen näkyvät useimmilla meistä ihon kunnon huononemisena. Ihossa saattaa esiintyä epäpuhtauksia, sameutta, aknea tai velttoutta. Riittävä nesteytys eli runsas veden juominen sekä hyvien rasvojen riittävä päivittäinen nauttiminen on tärkeää hyvinvoivan ihon kannalta. Puhdas ja värikäs, myös lihaa sisältävä ruokavalio, riittävä nesteytys ja rasvojen saanti näkyy iholla luonnollisena hehkuna. Huomioitavaa on, että koska maaperä on köyhtynyt ja köyhtyy edelleen, pienenevät myös ruoka-aineiden ravintoarvot. Siksi on järkevää satsata laadukkaisiin ravintolisiin sellaisten ravintoaineiden kohdalla, joita epäilee saavansa liian vähän ravinnosta. Laadukkaat ja hyvin imeytyvät ravintolisät ovat siis luonnollinen ja tarpeellinen osa monipuolista ja terveellistä ruokavaliota. Young Livingiltä löytyy laadukkaita ravintolisiä, joissa on tehostavina ainesosina eteerisiä öljyjä. Niiden ansiosta ravintoaineiden imeytyvyys eli biosaatavuus elimistössä paranee huomattavasti.

S U O L I S T O

Hyvää huolta kannattaa pitää myös suolistosta. Suolisto on muutenkin ihmisen terveyden ja vastustuskyvyn perusta. Suolistomme toimii ja voi hyvin, kun siellä on monimuotoinen mikrobiomi. Suoliston mikrobiomiin vaikuttavat esimerkiksi stressi ja kehon kemikaalikuormitus. Esimerkiksi ruoan ja kosmetiikan säilöntäaineet, jotka kulkevat verenkierron kautta suolistoon, voivat häiritä suoliston terveyttä edistävää monipuolista bakteerikantaa. Useimmat meistä voisivat hyötyä probiootti-, prebiootti- ja entsyymivalmisteiden lisäämisestä ruokavalioon. Probiootit, prebiootit ja entsyymit ovat suolistomme työkaluja, joiden avulla se hajottaa ja pilkkoo ruoka-aineita elimistömme hyödynnettäväksi. Jotta saisimme nauttimastamme ravinnosta mahdollisimman paljon ravinteita elimistömme käyttöön, suolistomme on voitava hyvin. YL valikoimista löytyy sekä probiootti- että entsyymivalmisteita, joiden säännöllisestä nauttimisesta olen itsekin hyötynyt.

K E M I K A A L I K U O R M A

Maksan ja ihon sanotaan kulkevan käsi kädessä. Maksa puhdistaa kehoa, mutta myös varastoi itseensä sellaisia aineita, joita keho ei osaa hyödyntää, esimerkiksi lääkejäämiä ja keholle haitallisia kemikaaleja (mm. säilöntäaineita). Kemikaalikuorma, mitä kertyy elimistöömme mm. hengitysilmasta, ruoasta, vedestä, kosmetiikasta jne. tuottaa keholle ylimääräistä kuormaa ja mahdollisia terveys- ja iho-ongelmia. Maksaan varastoituneet haitalliset aineet voivat näkyä iholla esimerkiksi sameutena, epäpuhtauksina, näppyinä ja muina iho-oireina. Kehoa ja maksaa voi ja kannattaa siis aktivoida puhdistumaan säännöllisesti. Se onnistuu esimerkiksi juomalla runsaasti vettä, mihin on tiputettu Lemon+ -öljyä. Suoliston ja maksan puhdistumisen aktivointiin on YL:llä olemassa myös omat tehokkaat tuotteensa, joissa on tehostajina eteerisiä öljyjä.

H O R M O N I T O I M I N T A

Naisen hormonitoiminnassa on joskus on aktiivisempia myllerrysvaiheita, joskus taas tasaisempaa. Silloin kuin siihen aikaan kuukaudesta ilmaantuu näppyjä leukapieliin, voidaan lähes varmuudella sanoa, että niiden takana on hormonaaliset syyt. Vaikka hormonitoiminnan kuuluukin olla käynnissä ja hurista elimistössämme, voimme tasata sitä. Paitsi ruokavaliolla ja kaikilla muillakin tässä tekstissä mainituilla seikoilla, myös eteerisillä öljyillä on mahdollista tukea hormonitoimintaa ja sen tasapainoa. Naisen hormonitoimintaa tukevia eteerisiä öljyjä ovat esimerkiksi Geranium, Lavender ja Rose.

UNI

Unen ja ihon kunnon yhteyden voimme jokainen nähdä jo hyvin lyhyellä kokeilujaksolla, kun nukkuu muutaman yön huonosti. Ihohuokoset laajenevat, kimmoisuus häviää ja hehkun tilalle tulee sameutta. Paitsi että uni vaikuttaa kaikkiin sisäisiin elintoimintoihimme, kuten suoliston toimintaan, se vaikuttaa myös ihomme kuntoon. Olen kuullut, että japanilaiseen kulttuuriin kuuluu tapa, että aina kun on mahdollisuus, otetaan pienet tirsat, eikö meidänkin kannattaisi?

ELÄMÄN TASAPAINO

Yleinen onnellisuus ja tasapaino elämässä näkyy ihmisen kasvoilta. Kun arkesi on järjestetty niin, että voimavarasi palvelevat arvojasi ja tavoitteitasi, olet jo hyvin pitkällä arjen hallinnassa. Kun mielekkään arjen pohja on vakaa, ei satunnaiset tiukat aikataulutkaan kiristä hermoja tai stressaa samoin kuin silloin, kun elämä ei ole tasapainossa. Mielialan tueksi ja selkeyttämiseksi sekä arvojen pohtimiseen kannattaa varata innostavia ja piristäviä öljyjä, kynä, paperia ja tarpeeksi aikaa. Onni syntyy hetkessä olemisesta, mikä mahdollistuu, kun arki vastaa omaa arvomaailmaa ja on mielekästä sekä hallittavissa. Ja sehän on meille ihan jokaiselle mahdollista!

IHON ULKOINEN HOITAMINEN

Edellä käytyjen seikkojen pohtimisen jälkeen voimme alkaa hoitaa ihoa ulkoisesti esimerkiksi eteeristen öljyjen ja kasviöljyjen avulla. Ihon hyvinvointia saadaan lisättyä hyvin pienilläkin määrillä eteerisiä öljyjä. Ei siis kannata hurjastella Young Livingin eteeristen öljyjen kanssa, ne ovat niin voimakkaita. Nyrkkisääntönä eteeristen öljyjen määrään kosmeettisissa tuotteissa voidaan pitää suhdetta 1:100. Eteerisiä öljyjä voi ja kannattaa sekoittaa käyttövalmiiksi sekoituksiksi pohjaöljyjen kanssa.

Pohjatuotteina eteerisille öljyille suositellaan käytettäväksi vain puhtaita ja turvallisia tuotteita. Voidaan ajatella, että ainakin kaikki mikä kelpaa syötäväksi, kelpaa myös Young Livingin eteeristen öljyjen pohjaöljyiksi. Young Livingin valikoimissa on kuudesta eri kasviöljystä tehty kasviöljyseos V-6. Se sisältää kookosöljyä, seesaminsiemenöljyä, rypälesiemenöljyä, manteliöljyä, vehnänalkioöljyä, auringonkukansiemenöljyä ja oliiviöljyä. Pumppupullossa myytävä V-6 ei tuki ihohuokosia eikä tahraa vaatteita. Se on erinomainen pohja esimerkiksi seerumeille, koska se on juoksevaa toisin kuin esimerkiksi kylmäpuristettu kookosöljy.

IHOTYYPIT JA ETEERISET ÖLJYT

Pääset tästä klikkaamalla lukemaan aiemman blogitekstini eri ihotyypeistä ja useista ihonhoidossa käytetyistä eteerisistä öljyistä ominaisuuksineen. Mukavia hetkiä kokonaisvaltaisen ihonhoidon parissa sinulle!