Pohjaöljyt

30.03.2021

Kun käytetään eteerisiä öljyjä iholle suositellaan niitä käytettäväksi pohjaöljyn kanssa. Esittelen tässä postauksessa kolme pohjaöljyksi sopivaa kasviöljyä: kookosöljyn, viinirypäleensiemenöljyn ja V-6-kasviöljysekoituksen. Hyvä nyrkkisääntö on: jos voit syödä sitä, voit käyttää sitä eteeristen öljyjen kanssa ihollesi.


Kookosöljy

Kookosöljy on huoneenlämmössä kiinteä öljy, joka kuitenkin sulaa iholle laitettaessa. Kookosöljyä saa helposti lähikaupoistakin ja se on melko edullista. Se ei imeydy iholle ihan niin nopeasti kuin kaksi muuta kirjoituksen pohjaöljyä, mutta on aivan kelvollinen ja helppokäyttöinen pohjaöljy siitä huolimatta. Jos kärsit kuivasta ihosta on tämä pohjaöljy viisasta vaihtaa sopivampaan. Kookosöljy voi kuivattaa ihoa entisestään.

Viinirypäleensiemenöljy

Viinirypäleensiemenöljy on kevyt ja nopeasti imeytyvä kasviöljy, joka sopii oivallisesti eteeristen öljyjen pohjaöljyksi. Useat hierojat käyttävät viinirypäleensiemenöljyä hierontaöljynä, mikä kertoo tämän kasviöljyn käytännöllisyydestä. Viinirypäleensiemenöljy sopii useimmille ihotyypeille ja se sopii käytettäväksi myös kasvojen iholle, kun iho kaipaa öljykosteutusta. Viinirypäleensiemenöljyä myydään mm. isommissa marketeissa. Hieman epäkäytännöllisen pohjaöljyn siitä tekee se, ettei sitä saa pumppupullosta kämmeniin ja käytettäväksi.

V-6-kasviöljysekoitus

Tämä sekoitus on näistä kolmesta ehdottomasti paras. Käytännöllinen pumppupullo takaa sen, että et sotke liiallisella öljyllä, vaan saat sitä juuri sopivan määrän kämmeniisi ja niistä iholle levitettäväksi. V-6-kasviöljysekoitus sisältää fraktioituta kookosöljyä (=MCT-öljy), viinirypäleensiemenöljyä, seesaminsiemenöljyä, manteliöljyä, vehnänalkioöljyä, auringonkukkaöljyä ja oliiviöljyä. Hajuton, väritön ja mauton, nopeasti imeytyvä seos sopii useimmille. Tätä pohjaöljyä käytetään paljon myös kasvojen hoitoon tehdyissä DIY-tuotteissa. Tätä kasviöljyseosta saa Young Livingin verkkokaupasta.

Pohjaöljyjä on valtavasti, käytännössä katsoen kaikki kasviöljyt sopivat pohjaöljyiksi. Käyttäessäsi eteerisiä öljyjä eri pohjaöljyjen kanssa löydät kokeilemalla niistä itsellesi sopivimman. Itse arvostan nopeaa imeytyvyyttä ja käytännöllisyyttä. Siksi esimerkiksi kookosöljy pohjaöljynä on jäänyt meillä melko vähälle käytölle. Muista, ettet saa käyttää eteeristen öljyjen pohjatuotteena marketin voiteita, sillä et voi olla varma mitä niistä tuotteista eteeristen öljyjen ohella kehoosi imeytät. Yllä on nyt siis kolme vaihtoehtoa sopiviksi pohjaöljyiksi, joista lähtisin liikkeelle sellaista etsittäessä!